Lista składników
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
- 3 szklanki mąki (500g)
- 1 szklanka cukru pudru (200g)
- 3/4 szklanki miodu (200g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 2 łyżeczki kakao (15g)
PIERNICZKI KROK PO KROKU:
- Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
- Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
- Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C
- Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
- Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.SMACZNEGO!źródła: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/pierniczki-7834.html#.Uqidn-Ke_Fx, http://www.zdrowyprzedszkolak.org/krakow/
2 komentarze:
Fajny pomysł, szczególnie przed świętami. Przyjemne z pożytecznym, bo nie dość, że dziecko nauczy się robić ciasteczka, to jeszcze pomoże rodzicom :)
Mama może mieć małego pomocnika
Prześlij komentarz