środa, 11 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki

Lista składników

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 3 szklanki mąki (500g)
  • 1 szklanka cukru pudru (200g)
  • 3/4 szklanki miodu (200g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
  • 2 łyżeczki kakao (15g)

    PIERNICZKI KROK PO KROKU:
  1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
  4. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C
  5. Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
  6. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

    SMACZNEGO!

    źródła: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/pierniczki-7834.html#.Uqidn-Ke_Fx, http://www.zdrowyprzedszkolak.org/krakow/

2 komentarze:

Unknown pisze...

Fajny pomysł, szczególnie przed świętami. Przyjemne z pożytecznym, bo nie dość, że dziecko nauczy się robić ciasteczka, to jeszcze pomoże rodzicom :)

Anonimowy pisze...

Mama może mieć małego pomocnika